Keilailuetiketti

Keilailu on hauska, sosiaalinen harrastus. Jokainen vaikuttaa kohdaltaan keilaratojen hyvään henkeen. Tässä muutaman kohdan muistilista keilahallilla viihtymiseen.

 


Muista, että keilaradat, samoin kuin pystytyskoneetkin, ovat kalliita ja vaativat paljon hoitoa – kohtele ratoja ohjeiden mukaan. Vältä putoavia palloja, ne vaurioittavat radan pintaa.


Saavu aina ajoissa keilatunnillesi (n. 15 min. ennen alkua).


Kun käyt suihkussa, vältä veden kulkeutumista märissä jaloissa pukuhuoneeseen ja sieltä edelleen keilakengissä radoille.


Varo erityisesti yliastumista – keila­radalta kulkeutuu helposti vauhti­radalle aineita, jotka tekevät ne tahmeiksi.


Pidä keilakenkiesi pohjat puhtaina ja huolehdi pallostasi.


Anna naapurille keskittymisrauha. Älä mene ottamaan palloa telineestä, kun viereisellä radalla oleva keilaaja on keskittymässä suoritukseensa.


Anna pelin luistaa. Valmistaudu heittoosi lyhyesti, äläkä viivyttele radalla suorituksen jälkeen.
Tutustu automaattinostajien ja pistelaskimien toimintaan.


Ilmoita valvojalle heti koneistoon tulleista vioista.


Älä vie pelialueelle juomia.


Muista, että jos pelisi ei kulje, vika on harvemmin muissa. Älä syyttele ratoja tai muita olosuhteita huonosta tuloksesta. Näin asennoituen kehityt hyväksi keilaajaksi.


 

Pistelasku ja merkitseminen

 

Yksi keilailusarja muodostuu pöytäkirjan kymmenestä ruudusta. Yhdeksää ensimmäistä ruutua kohti saa keilaaja heittää kaksi heittoa, ellei ensimmäisen heiton tuloksena ole kaato. Kymmenenteen ruutuun heitetään kolme kertaa, mikäli ensimmäinen heitto on kaato tai toinen heitto paikko.

 

Kaato
Keilaaja on suorittanut kaadon, kun hän on ruudun ensimmäisellä heitollaan kaatanut kaikki kymmenen keilaa. Kaato merkitään rastilla (X) sen ruudun vasemmassa yläkulmassa olevaan pieneen ruutuun, jossa se on suoritettu. Ruudun pisteet merkitään vasta sitten, kun keilaaja on heittänyt kaadon edellyttämät kaksi seuraavaa heittoa. Niiden kaatamien keilojen yhteismäärä lisätään kaadon antamaan kymmeneen pisteeseen.

 

Paikko
Keilaaja, joka kahdella hyväksytyllä heitolla kaataa kaikki kymmenen keilaa, on suorittanut paikon. Paikko merkitään vinoviivalla (/) ruudun oikeassa yläkulmassa olevaan pieneen ruutuun. Ruudun pisteet merkitään vasta keilaajan suoritettua seuraavaan ruutuun kuuluvan ensimmäisen heiton, jonka kaatamien keilojen lukumäärä lisätään paikon antamaan kymmeneen pisteeseen.

 

Missi
Ellei keilaaja onnistu kahdella samaan ruutuun kuuluvalla heitolla kaatamaan kaikkia kymmentä keilaa, on hän tehnyt missin. Ensimmäisellä heitolla kaatuneiden keilojen lukumäärä merkitään ruudun vasemmassa ylälaidassa olevaan pikkuruutuun. Toisella heitolla kaatuneet keilat merkitään ruudun oikean yläkulman pieneen ruutuun. Mikäli keilaaja ei toisella heitollaan onnistu kaatamaan yhtään ensimmäisen heiton jälkeen pystyyn jääneistä keiloista, merkitään missimerkki (-) ruudun oikeassa yläkulmassa olevaan pikkuruutuun. Missiruudun pisteet merkitään välittömästi toisen heiton suorittamisen jälkeen.

 

Reikä
Reiäksi kutsutaan keilojen asentoa, kun kärkikeila (n:o 1) on kaatunut ja vähintään yksi keila on kaatunut kahden tai useamman pystyyn jääneen keilan välistä. Reikä merkitään (O) sen ruudun vasempaan pikkuruutuun, jossa reikä on tapahtunut. Ensimmäisellä heitolla kaatuneiden keilojen lukumäärä merkitään O-merkin sisään. Keilaajan saadessa toisella heitollaan reiästä paikon, se merkitään ja lasketaan kuten paikko. Jos paikkoyritys epäonnistuu, merkitään ja lasketaan tulos kuten missi.

 

Keilahallin turvallisuusohjeet

 


Kysy ohjausta keilaukseen, mikäli et ole aikaisemmin kokeillut lajia tai tunnet ohjauksen ja avun tarvetta keilaukseesi.


Valitse kenkähyllystä itsellesi sopivan kokoiset kengät. Kenkävuokra maksetaan ratamaksun yhteydessä kassalle.


Keilahallin alakerrassa on pukuhuone, johon on hyvä jättää ulkovaatteet ja –kengät, arvoesineet on kuitenkin hyvä ottaa radalle mukaan.


Kysy tarvittaessa lukollista vuokrakaappia tavaroillesi.


Keilaradoille kulku pukuhuoneesta portaita pitkin. Pelin jälkeen paluu samaa reittiä.


Turvallisuussyistä ulkojalkineilla  ei saa kulkea rata-alueella eikä keilakengillä rata-alueen ulkopuolella.


Pelijuomiasi varten on rata-alueen takana juomatelineet ja pöydät, siellä voit käydä nauttimassa juomiasi. On varottava ettei juomaa tai  vettä pudoteta rata-alueelle. Muuten juomia saa tuoda, kunhan juomat ovat pullotelineissä.


Rata-alueella tulee muistaa rataetiketti, joka on saatavissa kassahenkilökunnalta.


Valitse keilapallo oikein. Valitse pallo, joka ei ole liian painava, mutta ei liian kevytkään. Peukalonreikä ei saa olla liian tiukka. Sormiote ensimmäisen nivelen kohdalla (keskisormi/nimetön). Katso ”Ennen kuin aloitat” –ohje.


Ota pallo telineestä syliisi kahdella kädellä ja laita vasta sitten sormet pallon reikiin.


Radan vauhtiosalla on vain heittovuorossa oleva keilaaja, ainoastaan keilailunohjaaja saa olla heittosi aikana radalla.


Pallon voi heittää keilapatteria kohti vasta kun puomi on noussut ylös (odota koneen nostoa),  ja automaattinen pistelaskija näyttää sinun olevan heittovuorossa (seuraa pistelaskijan toimintaa).


Muista sivuillasi olevat keilaajat, ettet häiritse heidän keilaustaan. Oikealla puolellasi oleva keilaaja heittää ennen sinua, ellei hän anna sinulle lupaa heittää ensin. Vasemmalla puolella olevan keilaajan heittovuoroa myöskään ei saa häiritä. Katso rataetiketti.


Älä heiluttele palloa, jos edessä tai takanasi on jokin este. Näin vältyt sormivammoilta  ja pallon mahdollisesti  pudotessa taaksepäin myöskin muilta vahingoilta.


Pallon paikka on pallotelineessä, ei sylissä, kun odotat heittovuoroasi.


Opettele myös pistelaskulaitteen ja pallotelineen päässä olevien näppäimien käyttö.


Mikäli kone menee epäkuntoon tai pallot eivät tule perältä pois, paina hälytinnappia joka sijaitsee pallotelineen päässä tai soita konehuoneeseen nostamalla pelaaja-alueella olevan puhelimen luuri ja odota kunnes ratamestari vastaa, kerro hänelle miltä radalta soitat ja kerro mikä on vikana. Odota häiritsemättä muita keilaajia tilanteen korjaamista.


Sarjan 10 ruudun ”ylimääräisen” heiton jälkeen puomi pyyhkäisee (mahdolliset) pystyyn jääneet keilat automaattisesti pois. Seuraa pistelaskutaulukkoa /ruudukkoa ja varo heittämästä puomiin, kun se laskeutuu automaattisesti.


Pelin jälkeen nosta käyttämäsi keilahallin pallot takaisin telineeseen ja poistu radoilta pukuhuoneen kautta. Palauta vuokraamasi kengät takaisin hyllykköön.


 

 

Iloista keilailumieltä ja pelionnea kaikille keilaajille!

Keilailu on hauska, sosiaalinen harrastus